Yaşam

Bin Yıllık İslam Sanatı Geleneği: İhtişamıyla Büyüleyen Geometrik Desenler

Geometrik desenler İslam sanatlarının neredeyse tamamını oluşturur. Bu geometrik motifler hakkında detaylı bilgileri sizler için derledik… ?

Kaynak:https://www.metmuseum.org/toah/hd/geo…

Geometrik desenler, hat sanatı ve bitkisel motifler de dahil olmak üzere İslam sanatının üçte birini oluşturur.

Tek başına, sembolik olsun ya da olmasın, geometrik desenler genellikle İslam sanatıyla ilişkilendirilir. Bunun nedeni ise bu desenlerin insan ya da hayvan şeklinde tasvir edilmemesidir.

Bu soyut desenler sadece İslam mimarisini süslemekle kalmaz, aynı zamanda birçok objede kullanılan dekoratif seçeneklerdir.

Geometrik süsleme İslam sanatında zirveye ulaşmışsa da bu desenler geçmişte Yunanistan, Roma ve İran’da Sasaniler ile birlikte mevcuttu.

Müslüman zanaatkârlar, klasik gelenekten temel unsurları alıp, birlik ve düzeni tesis etmek için üzerinde daha dikkatli çalışmışlardır.

Müslüman matematikçilerin, astronomların ve bilim adamlarının keşifleri de bu eşsiz yeni tarzın oluşmasına paha biçilemez bir şekilde katkıda bulunmuştur.

Daire, kare vb. Çok kolay ve temel geometrik şekillerden oluşan karmaşık tasarımlar oluşturmak için birleştirildi, yeniden üretildi ve iç içe geçti.

Bu sayede İslam sanatının en belirgin özelliği haline gelmiştir. Bununla birlikte, bu karmaşık modeller aynı zamanda geometri kurallarına sıkı sıkıya bağlı kalmayı da reddederler.

Aslında İslam sanatında geometrik süsleme, değerli bir serbestlik derecesi sunar; tekrarı ve karmaşıklığı içinde sonsuz bir büyüme sunar.

Soyutlama, tekrar eden motifler ve simetri açısından geometrik desenlerde ve bitkisel motiflerde görülen arabesk üslubun pek çok ortak noktası vardır. Kaligrafik süslemeler geometrik desenlerle de iç içe olabilir.

Basit dört form, tekrar eden birimler, kareler, dörtgen çokgenler, daireler veya birbirine geçen daireler: hepsi bir arada, daha karmaşık ve mükemmel bir sonuç elde etmek için.

fikirlerin neler Yorumlara hoş geldiniz!

selcuk-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu