Haber

Rusya yeni dış politika stratejisini açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cuma günü yeni Rus dış politika stratejisini imzaladı. “Batı hegemonyasını dizginlemeyi ve Çin ile Hindistan’ı geleceğin kilit ortakları olarak tanımlamayı” hedefleyen yeni strateji belgesinin, Rusya ile Ukrayna savaşının ortasındaki Soğuk Savaş şeklindeki derin kırılmayı daha da pekiştirmesi bekleniyor. Batı.

Strateji belgesinde, “Rusya Federasyonu, ABD ve diğer düşmanca ülkelerin dünya siyaseti üzerindeki egemenliğinin kalıntılarını ortadan kaldırmaya öncelik vermeyi hedefliyor.”

“Dost olmayan ülkeler” terimi, Rusya tarafından, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika’da, Moskova’nın Ukrayna’yı işgalini kınayan ve savaş nedeniyle yaptırım uygulayan ülkeleri ifade etmek için kullanılmaktadır.

Kremlin’in internet sitesinde yayınlanan 42 sayfalık belgede, Rusya’nın “yeni sömürgeci ve hegemonik hedefleri reddeden her devlet için gerekli koşulları yaratmayı” hedeflediği belirtiliyor.

Belgeyi Güvenlik Konseyi toplantısında açıklayan Putin, dünyadaki “radikal değişimlerin” Rusya’nın küresel stratejisini güncellemesi gerekliliğini de ortaya koyduğunu söyledi.

Uluslararası kamuoyunda giderek yalnızlaşan Rusya, Ukrayna savaşı konusunda daha tarafsız bir duruş sergileyen Çin ve Hindistan gibi Asya ve Afrika ülkeleri ile siyasi ve ekonomik bağlarını güçlendirmek istiyor. Moskova’nın yeni dış politika stratejisinde Çin ve Hindistan ile bağlarını ön plana çıkaracağı, Avrupa ve Asya’daki “dost ve egemen küresel güç ve kalkınma merkezleri” ile bağlarını ve uyumunu derinleştireceği belirtildi.


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni Rus dış politika stratejisini Cuma günü imzaladı.Fotoğraf: Gavriil Grigorov/Sputnik Kremlin/AP/dpa/picture Alliance

Rus Dünyası vurgusu

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in Mart ayı başında Moskova’ya yaptığı ziyarette Putin, özellikle Çin ile bağları geliştirmenin değerini vurguladı. Moskova, klasik Avrupa pazarlarından neredeyse tamamen çekildikten sonra Çin ve Hindistan’a olan enerji arzını artırdı.

Belgede ayrıca Rusya, Avrupa ve Asya’daki ilgili kültürlerden oluşan “Rus Dünyası”nı savunma misyonuna sahip bir “Medeniyet Devleti” olarak tanımlanıyor. Kremlin’in Ukrayna’daki eylemlerini meşrulaştırmak için “Rus Dünyası” kavramını kullandığı ve Ukrayna’daki Rusça konuşan azınlığın korunmasının da Rusya’nın görevleri arasında olduğu ileri sürülüyor.

Strateji belgesinde ayrıca Rusya’nın “sözde hümanist ve diğer neo-liberal ideolojik tutumlara karşı” klasik ahlaki ve ahlaki değerleri savunacağı belirtiliyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, belgenin “dost olmayan devletlerin eylemlerinden kaynaklanan Rusya’nın güvenlik ve kalkınmasına yönelik tehditlerin varoluşsal doğasını” kabul ettiğini belirtti. Belgede “ABD’nin doğrudan Rusya karşıtı duyguların ana kışkırtıcısı ve itici gücü olarak adlandırıldığına” işaret eden Lavrov, “Batı’nın Rusya’yı mümkün olan her şekilde zayıflatmaya çalışma politikası, yeni bir tür hibrit savaş olarak nitelendiriliyor. “

AFP/TY, Birleşik Krallık

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

eyupsultanajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu